Még több jel

Kategória: Egészségsarok

Minden szakma és minden tudomány elsősorban a saját tudását és a maga eszközeit használja annak érdekében, hogy megoldjon, feltárjon egy problémát. Előfordul azonban, hogy a saját tárház már teljesen kimerül, minden lehetőséget számba vettek és még mindig nem sikerül, nem lehet megtalálni a gond és a baj okát. Ekkor vesznek igénybe többlet információt szolgáltató, úgynevezett társtudományokat. Ilyen alkalmazott tudomány a grafológia is. Egyre több tudományág egyre szélesebb területen használja, alkalmazza segítőként, mint például a pedagógia, klinikai, pszichés problémákkal foglalkozó szakemberek, kriminológusok, az igazságszolgáltatás, a munkaerő, vezető kiválasztás (HR), a pályaválasztás és pályaalkalmassági vizsgálatok során. Ezek a legismertebbek, de más szakágakban is használható, alkalmazható ismereteket tud nyújtani.

 

A grafológia görög eredetű szó, jelentése: grafó-írás és logosz-tudomány, azaz írással foglalkozó tudomány, melynek a gyökerei nagyon régi időkre nyúlnak vissza. Demetrius görög szónok már Kr. e. 322-ben Athénban azt mondta, hogy "A betű mutatja a lelket, aki betűket ír, az valósággal benyomja ezekbe lelkének képét, mi tehát az írás által megismerhetjük az írónak a lelkét." Az ókori Egyiptomban az írást szent cselekedetként tisztelték. A vonal vizsgálatát Japánban is használták már ősidők óta.

A grafológia tényeket tár fel. Információt közöl és információt tárol. Az íráselemzéssel mérhető, megismételhető ismeretekhez jutunk. Az embert tanulmányozza, keressük a személyiség erős és gyenge pontjait. Megállapítjuk sarkalatos tulajdonságait, impulzivitását, feszültségi fokozatait. Megnézzük mik a domináns jegyei, hirtelenség, célratörés, rudimentáris erő vagy a lényeglátás. Alkalmas az emberi cselekvést prognosztizálni, beláthatóságát előre vetíteni. Az emberi kifejezésmód saját stílusból adódó meghatározására is felhasználható. Van aki zenében, írásban, sportban vagy természetszeretetben éli ki magát, mások pedig abban, hogy segítenek embertársaiknak. Megkönnyítik az életüket, segítenek teljes életet élni, vigyáznak, hogy a szabad akaratuk tudjon érvényesülni. Úgy segítik, támogatják, szolgálják a másik embert, hogy ők maguk nem alázkodnak meg, de tiszteletben tartják a másik szuverén egyéniségét és önálló akaratát.

 

Mindenki hallott vagy talán már tapasztalt is olyan esetet, amikor valami baja van, betegség gyötri és mindenféle vizsgálaton megy át, de nem találják meg a betegségre a megfelelő és hatékony gyógymódot. Ilyenkor még több kivizsgálás és szenvedés vár a betegre. Nagymértékben le lehet csökkenteni a vizsgálatok sorát, szűkíteni lehet a kört, ha megnézzük az illető beteg kézírását és megkeressük benne a figyelemfelkeltő jeleket, a betegségre utaló jelzéseket. Ezzel a módszerrel a legilletékesebb, maga a szenvedő ember tudata és tudatalattija közli, vetíti ki a problémát az írófelületre. Az értő és hozzáértő szakember számára a sajátos szembetűnő jelzések megmutatják, hogy melyik az a szervünk (lehet több is) amelyiknek rossz az energia ellátása, melyik működik túl vagy éppen elégtelenül. Minden ember meghatározott energiakészlettel születik, ezt az energiát oxigénből és táplálékból nyerjük. Viszont a szennyezett levegő és a káros anyagok, amit az élelemmel és az italainkkal elfogyasztunk, bejuttatunk a szervezetbe, csökkentik az életenergiánkat és tönkreteszik egyik vagy másik szervünket. Ahol torzul az írás, a betű vagy csak a betűelem, az ahhoz tartozó szervben érdemes először keresni a megbetegedést.

 

Az előző cikkben bemutattam több példát az emberi szervek és a hozzárendelt betűk kapcsolatáról, de úgy gondolom van még néhány dolog ami sok embert érint, és jó ha beszélünk róla. Ilyen az alkoholizmus. Becslések szerint térségünkben 10 millió emberből 2 millió alkoholista, vagy nagyivó. A valóságban azonban ennek sokkal nagyobb negatív hatása van a társadalomra és a családokra, mert nem csak az adott embert érinti, hanem annak környezetét is. A legkönnyebben beszerezhető és legjobb ízű feszültségoldó, búfelejtő az alkohol. Most ennek csak a fiziológiás hatásairól írok és a kivetüléséről a kézírásban. Az évekig tartó erős alkoholfogyasztás hat a központi idegrendszerre, leginkábbt a kisagyra és rossz mozgáskoordinációt eredményez. Az írásban megjelennek a dülöngélő, reszkető betűk, éppen úgy, ahogy az ember dülöngél és reszket a keze. Mindenki látott már ilyet. Természetes dolog, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás tönkre teszi a májat, a vesét, az érrendszert, bénulást és meddőséget is okozhat. Az írásban azok a betűk fognak torzulni, deformálódni, amik ezekhez a szervekhez tartoznak.

 

Aki tudattalanul védekezik a kapcsolatfelvétel ellen, rosszul kommunikál, gondja van az adással és az elfogadással, előbb utóbb légszomj, asztma kialakulására számíthat. Az írásban ilyenkor megjelennek a szűk, kisméretű "h" betűk és más jelzésértékű kivetülések. A torok, a pajzsmirigy bántalmak szintén láthatóak lesznek a rájuk vonatkozó betűelváltozásokban.

 

Korunk rettegett problémája, a rák, a rosszindulatú daganatos betegségek jelei is ott találhatók a szenvedő ember papírra vetett betűiben. A sejtburjánzások az írásban csomóként, vonaltöbbletként, görcsös vonalakként jelenik meg. A sok javítás már az áttétet jelzi, egyik betű a másikra ér, összenő, ahogy egyik szerv a másikra nő.

 

A lélekben és a gondolkodásban megjelenő, fellépő zavarok megnyilvánulnak, utat keresnek maguknak az írófelületen. Üzen az írás, észre kell venni, tudomást kell szerezni róla. Foglalkozni kell a megoldáskereséssel.

 

Közismert tény, hogy minden szervünk más időpontban, más órában a legaktívabb, ezért ha betegségjeleket keresünk az írásban, azt is figyelembe kell venni, hogy hány órakor íródott az elemzésre, értékelésre kerülő duktus (írásminta).

 

Az európai orvoslásban különböző szakterületekhez tartozó szervet gyógyítanak a szakorvosok. Egy-egy részt a szervezetből, nem az egészet egyben, egységesen. De azt tudjuk, hogy "az egész több, mint a részek összessége". A magyar nyelv értelmezése szerint akkor van jól, akkor jó kedélyű és harmonikus az ember, ha egészséges. "Egészség" nem csak egy bizonyos rész az egészből.

 

Ahogy romlik, változik az egészségünk, a lelkiállapotunk, úgy jelennek meg az írásunkban a problémás betűk, a betűalakok változásai, a betűmódosulások. Amennyiben ismerjük ezek jelentését és holisztikusan, egészében látjuk a problémát, megtaláljuk a gond gyökerét, az okot ami kiváltotta a bajt. Ezáltal hamarabb eljuthatunk az egész személyiség gyógyulásához.

 

Oláh Erzsébet,
grafológus